Kruške

JUNSKA LEPOTICA

Poreklo:  Italija

Zrenje: krajem juna

Podloga:  Dunja MA, BA29

 

Osobine:

Nešto veće bujnosti od junskog zlata, dobre rodnosti. Nema dobar afinitet sa dunjom.

Plod:

Izdužen, oko 70g, osrednjeg kvaliteta, slatko nakiseo, atraktivnijeg izgleda.

Ocena:

Slabije rodnosti od junskog zlata.

BUTIRA
Poreklo:
  Italija

Zrenje:  druga polovina jula

Podloga:  Dunja MA, BA29

 

Osobine:

 Cveta srednje rano. Srednje je bujna. Rano prorodi, a zatim rađa dobro i redovno.

Plod:

Plod je krupan. Pokožica je glatka, nežna, zelenkasto-žuta a sa sunčane strane ružičasta. Meso ploda je beličasto, čvrsto, slatko-nakiselo, vrlo ukusno.

Ocena:

Može se čuvati 4-5 meseci

SANTA MARIJA
Poreklo:
Italija

Zrenje:  polovina avgusta

Podloga:  Dunja MA, BA29

 

Osobine:

Stablo je u početku bujno, tada treba blaze rezati i to dugu rezidbu. Osetljiva na plamenjaču. Dobre rodnosti

Plod:

Plod je srednje krupan do krupan, kožica je zelenkasto-žuta sa izraženim crvenilom na sunčanoj strani. Meso je belo, sočno, slatko-kiselkastog ukusa, s malo arome.

Ocena:

Može da se čuva 14 dana.

VILJAMOVKA
Poreklo:
  Italija

Zrenje:  druga dekada avgusta

Podloga:  Dunja MA, BA29

 

Osobine:

Srednje bujnosti, zahteva kombinovanu rezidbu. Bolje uspeva u prohladnim područima. Osetljiva na plamenjaču i pear decline. Odlične rodnosti, rano stupa u rod.

Plod:

Plod je zvonasto-kruškolik, kožica je tanka, u početku svetlo zelena, dozrevanjem postaje žuta, na sunčanoj je strani ponekad crvenkasta. Meso je belo, sočno, potpuno topivo, karakteristične muskatne arome, odličnog ukusa.

Ocena:

Može se čuvati u hladnjači 4 do 5 meseci.

 

KARMEN
Poreklo:
Italija

Zrenje: druga polovina jula

Podloga:  Dunja MA, BA29

 

Osobine:

Stablo je izuzetno snažnog porasta, uspravnog habitusa i odlične produktivnosti. Ima afinitet za sve podloge.

Plod:

Odlikuje se izuzetno atraktivnim, aromatičnim plodovima intenzivno crvene boje na 20-30% površine, prosečne mase 190-200 g sa mogućnošću čuvanja od preko 2 meseca.

Ocena:

Laka za gajenje i veoma adaptibilna. Može se čuvati preko dva meseca.

 

LUBENIČARKA
Poreklo:
  Nepoznato

Zrenje: u drugoj dekadi jula

Podloga:  Dunja MA, BA29

 

Osobine:

 Drvo joj je srednje bujno. Kasno počinje da rađa. Kada prorodi redovno i obilno rađa. Kruna je okrugla. Grane su kratke i gusto razgranate.

Plod:

Pokožica je bledo zelena, a zrenjem ploda prelazi u crvenkastu boju. Čašica je otvorena. Meso je crveno, sočno kiselkastog ukusa, bez posebne arome.

Ocena:

Daje obilne prinose na umereno vlažnom i oceditom zemljištu.

 

ABATE FETEL
Poreklo:
Francuska

Zrenje:  polovinom septembra

Podloga:  Dunja MA, BA29

 

Osobine:

Srednje bujna, u početku umerena rezidba a kasnije kratka, osrednji prinosi, manji broj plodova po stablu. Nema dobar afinitet sa dunjom.

Plod:

Vrlo krupan, oko 250g, izduženo kruškast. Plod je osrednjeg kvaliteta, slatkast, atraktivnog izgleda.

Ocena:

Može se čuvati 4-5 meseci

KALUĐERKA
Poreklo:
  Francuska

Zrenje:  početkom septembra

Podloga:  Dunja MA, BA29

 

Osobine:

Cveta srednje rano. Srednje je bujna. Rano prorodi, a zatim rađa dobro i redovno.

Plod:

Plod je krupan. Pokožica je glatka, nežna, zelenkasto-žuta a sa sunčane strane ružičasta. Meso ploda je beličasto, čvrsto, slatko-nakiselo, vrlo ukusno

Ocena:

Može se čuvati 4-5 meseci

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i dužini skladištenja. Dobar su izvor dijetalnih vlakana koja lekovito deluju najpre na zdravlje sistema za varenje, a zatim i kardiovaskularnog sistema.

Gaje se na plantažama, u vrtovima i voćnjacima, a u divljem obliku rastu u šumama. Cvetanje kruške traje 20 dana, od aprila do maja. U tom vremenu cvetovi daju obilje nektara i polena.

Agroekološki uslovi za gajenje kruške

Temperatura

Kruška cveta pre jabuke pa je mogućnost proletnjeg izmrzavanja znatno veća, a osim toga, osetljivija je na apsolutne temperaturne minimu­me zimi. U samom cvetanju temperature od -1 °C mogu potpuno uništiti rod jer je to naj­osetljivija fenološka faza. Kada prođe faza punog cvetanja, tj. kad su kruške u fazi zametanja pupoljaka, temperatura od -1 °C neće potpuno uništiti rod, ali će takvi plodovi imati znatno nižu tržišnu vrednost jer su vrlo često nepravilni (krompirasti) i po pravilu imaju smeđi pojas od mraza. Tokom vegetacije kruška može podneti temperaturu i do 34 °C.

Voda

Potrebe kruške za vodom su puno skromnije od potreba jabuke zbog dubljeg korena koji može crpiti vodu i iz dubljih slojeva zemljišta. Tokom juna i jula, u fazama intenzivnog rasta ploda i mladara, kruška zahteva najviše vode. 

Zemljište

Za uspešno gajenje kruška zahteva dublja zemljišta, dobro drenirana, lakše peskovita, ilovasta ili ilovasto-peskovita. Zemljišta trebaju biti neutralne do slabo kisele reakcije (pH od 5,5 do 7,0), bogata humusom i hranjivim elementima.

Priprema zemljišta za sadnju

Odabranu površinu, koja je svojim položajem i svojstvima zemljišta do­bra za gajenje krušaka, trebalo bi meliorativno pođubriti na bazi obavlje­ne hemijske analize zemljišta i nakon toga duboko obraditi. Obrada zavisi od tipa zemljišta. Ako je zemljište dobrih fizičkih svojstava, a koja često u nižim horizontima imaju povećan sadržaj kalcijuma, obradom se ni u ko­jem slučaju ne sme ići preduboko, i to zbog dva razloga: prvo, da se delovi horizonta s povećanim sadržajem kalcijuma ne izoru na po­vršinu, i drugo, takvom pripremom stvaraju se uslovi za dublje prokorenjivanje. Takva zemljišta se pripremaju oranjem do dubine 40 do 50 cm. Lošija, teža zemljišta, loših fizičkih osobina pre oranja potrebno je po­drivati na dubinu 70 do 80 cm. Najpovoljnije je duboku obradu obaviti tokom avgusta, pa takvo zemljište ostaviti do početka novembra, dok se ne nabave sadnice. Pre sadnje, zemljište se istanjira i potom se obeleže redovi i sadna mesta.

Izbor podloga

Sve sorte krušaka nema­ju zadovoljavajuću kompatibilnost s dunjom, pa se one moraju kalemiti s međupodlogom. Kruška se može kalemiti na divlju krušku i na različite tipo­ve dunje. Na podlozi divlje kruške manje je osetljiva na lošija zemljišta, ali su stabla bujnija, a i plodovi su znatno lošijeg kvaliteta. Kao podloga koriste se tipovi dunje: EMA, EMC, BA 29, Adam's, Sydo i OHF 333. Prednost bi trebalo dati podlogama EMA i BA 29. Sorte loše kompatibilnosti s dunjom (npr. Viljemovka) obvezno treba kalemiti s međupodlogom. Kao međupodloga mogu poslužiti sorte General Lekler, Poire de cure i Hardenpontova.

Izbor sorata

Odabir sorte zavisi od ekoloških uslova i mogućnosti plasmana. Rane sorte mogu se uzgajati u svim područjima pogodnim za krušku, ali prednost se daje onim područjima gde je veća mogućnost plasmana da bi se izbegao nepotreban i skup prevoz. Osim toga, najranije sorte su i najosetljivije na prevoz, a i vek skladištenja im je najkraći. Kasne zimske sorte zahtievaju dovoljno sunčanih dana da bi mo­gle postići visok kvalitet plodova, pa se mogu uzgajati samo u toplim krajevima. Pri tome posebnu pažnju treba posvetiti navodnjavanju jer su to krajevi gde tokom leta obično vlada suša. Sorte srednjeg doba sazrevanja mogu se uzgajati na povoljnim lo­kacijama svih naših područja, a jedini ograničavajući činilac jeste mogućnost plasmana.

Izbor uzgojnog oblika

Razmak između redova zavisi o bujnosti podloge i sorte, ali za su­vremene uzgojne oblike, uz dobru voćarsku mehanizaciju, taj razmak ne tre­ba biti veći od 3,2 m. Razmak u redu zavisi od sorti, ali u načelu može se reći da je za većinu sorata dovoljno 1,2 do 1,5 m. Sve to odnosi se na uzgojni oblik, a kod kruške su najčešći vitki vretenasti žbun i vitko vreteno.

Vreme i tehnika sadnje

Iskopa se rupa za sadnicu. Sadnicu se postavlja 3-5 cm daleko od koca. Na koren se stavlja sloj rastresitog zemljišta, debljine 5 - 8 cm koji se dobro nagazi. Potom se stavi 20 - 30 kg zrelog stajnjaka. Na njega se stavlja zemlja pa se oko voćke oblikuje čanak za bolje zadržavanja vode. Dubina sadnje je kao u rasadniku, tj. spojen mesto je barem 10 cm iznad nivoa zemljišta.

Održavanje zasada

Međuredni prostor se zatravi, kosi se 6 - 8 puta u vegetaciji a u redu se primenjuju herbicida. Ako u voćnjaku nema sistem za navodnjavanje zemljište se održava stalnom međurednom obradom.

Đubrenje

Odmah nakon sadnje ili najkasnije do kraja proleća mladi se voćnjak pođubri stajskim đubrivom. Za prilično veliku gustinu sad­nje preporučuju se dva načina đubrenja:

  1. Pojedinačna đubrenja svake sadnice s 20 - 30 kg stajnjaka oko sadnice.
  2. Odoravanjem brazde oko 70 cm od reda sadnica, kao i zaoravanjem đubriva koji se stavlja u odoranu brazdu.